Työvoima- ja osaajapulassa kannattaa pitää mielessä, että tässä on kyse kahdesta eri asiasta.

Ensimmäinen on se, että tekijöitä ei todellakaan ole määrällisesti riittävästi. Toinen on se, että tekijöitä kyllä oikeasti on, mutta oma kilpailukyky osaajista on niin heikko, että vetovoima ei riitä. Eikä välttämättä pitovoimakaan. Näitä molempia löytyy.

Ratkaisukeinot on vaan aivan erilaiset. Tämä on iso ongelma julkisessa keskustelussa. Eli huudellaan isoon ääneen jonkun yhden ratkaisun puolesta, vaikka se ei todellakaan ratkaise kaikkien ongelmaa. Pitäisi siis ymmärtää, että tarvitaan erilaisia keinoja. Eli pitäisi olla nöyrä ja rehellinen itselleen samaan aikaan.

Positiivista tässä nykytilassa on se, että tämän hetken ongelmat tässä asiassa on vielä hyvin pieniä, kun vertaa siihen mihin olemme menossa.

Vuositason nettomuutos työvoimassa on koko 2020-luvun noin -10 000. Isoja alueellisia ja toimialakohtaisia eroja tuohon kylläkin sisältyy. Matematiikka on kuitenkin niin hurjaa, että sitä ei haluaisi uskoa.

Tämä ei ole mitään uhkakuvien maalaamista tai ennustamista – vaan faktaa. Yritystasolla tässä tilanteessa tärkeintä on nyt keskittyä niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

Kisa osaajista siis vain kovenee.

Nyt jos koskaan, on tärkeää keskittyä oman organisaation kilpailukyvyn kehittämiseen. Se on aina omissa käsissä – ja tuo kehitystyö ei mene hukkaan. Sen voi luvata.

 

Tomi Kasurinen, DreamLeader Oy, tomi.kasurinen@dreamleader.fi, 050 3615121

 

DreamLeader Oy on modernin johtamisen ja työyhteisön kehittämisen asiantuntija, joka on keskittynyt uuden ajan työelämän muutoskyvykkäiden, tuottavien ja hyvinvoivien työyhteisöjen kehittämiseen. DreamLeaderin kehitystyön keskiössä on uuden ajan työelämän tietojen, taitojen, kyvykkyyksien ja voimavarojen kehittäminen. Yksilö-, työyhteisö- ja organisaatiotasolla. www.dreamleader.fi

Miten rakennetaan uuden ajan menestyvä ja hyvinvoiva työyhteisö? Löydät lisätietoja tästä.