Oletko kyllästynyt ylätason kulttuurimuutos puheeseen?
Milloin pitäisi muuttaa johtamiskulttuuria ja milloin mitäkin kulttuuria. Mikä tässä kulttuurin muuttamisessa ja johtamisessa menee pieleen?
Tuo ylätason puhe. Miksi? Koska sitä ei voi johtaa!
Jos haluat johtaa organisaatiosi kulttuurimuutosta on se sitten yleistä organisaatiokulttuuria tai vaikka tuota johtamiskulttuuria, niin tuosta ylätason puheesta pitää pystyä siirtyä tekemisen tasolle.
Vain tekemistä ja sen tasoa voi johtaa.
Mistä tekemisen tason johtaminen alkaa? Ne on ne kuuluisat yhteiset tavoitteet. Tavoitteista tulee yhteiset suuntaviivat, päämäärät ja keinot. Ja keinoista tulee toimenpiteitä. Toimenpiteitä voi johtaa. Näin lyhyesti.
Mikä on se käytännön ongelma em. kokonaisuudessa?
Määrittely ja yhteinen sanoittaminen. Riittävän tarkasti.
Otetaan esimerkiksi tuo kuuluisa epäkohtiin puuttumattomuus. Mikään ei ole niin turmiollista kulttuurille kuin tämä epäkohtiin puuttumattomuus – ja etenkin silloin, kun tähän yhdistyy vielä se, että myöskin hyvä jätetään huomioimatta. Olen nimennyt tämän tilanteen ”turmion kulttuurin teoreettiseksi maksimiksi”. Kun nämä kaksi asiaa yhdistyvät, niin sen jälkeen ollaan megalomaanisissa vaikeuksissa. Asiassa kuin asiassa.
Tosin. Tuohon puuttumattomuuteen on pakko lisätä ”pieni puolustuspuheenvuoro”. Käytännössä yksi tuon puuttumattomuuden juurisyy on tuo epämääräinen ja epätarkka puhe noista epäkohdista. Eli ei ole oikein tarkkaa tietoa ja yhteisesti jaettua käsitystä siitä, että mikä on tarkalleen ottaen sellaista toimintaa, käyttäytymistä etc. jota meillä ei hyväksytä, ja johon puututaan?
Ratkaisu.
Määritelkää ja sanoittakaa yhdessä se, mitä nuo asiat ovat tarkalleen, johon meillä puututaan! Käytännössä puhutaan siis työyhteisön ammatillisen käyttäytymisen periaatteista/pelisäännöistä.
Mitä käyttäytymistä haluamme edistää? Mitä käyttäytymistä emme hyväksy? Näillä kahdella kysymyksellä pääsee erinomaisen hyvään alkuun.
Aivan sama prosessi ja kysymykset toimivat myöskin johtamiskulttuurin muuttamisessa. Kaikessa kulttuurimuutoksessa.
Keskeinen oppi.
Jos/kun haluat muuttaa kulttuuria, niin sitä pitää johtaa. Vain tekemistä voi johtaa. Määrittele tavoitteet ja tekeminen riittävän tarkasti. Tee tämä määrittely ja sanoittaminen yhdessä. Huomio hyvä, kun on tarpeen. Puutu huonoon, kun on tarpeen.
Näin se kulttuuri muuttuu. Johtamalla.
Haluatko keskustella muutosjohtamisen, kultuurimuutoksen tai strategian johtamisen haasteista tarkemmin?
Keskustelen mielelläni kanssasi, Tomi Kasurinen, 050 3615121, tomi.kasurinen@dreamleader.fi
DreamLeader Oy on asiantuntijayritys, joka on keskittynyt johtamiskyvykkyyden kokonaisvaltaiseen kehittämiseen. Tavoitteenamme on parantaa asiakasorganisaatioidemme johtamisen suoritustasoa sekä koko organisaation kykyä oppia ja uudistua – yhdessä.
Uudet kommentit