Johtamisen ajattelun laatu määrää pitkälti organisaation suunnan, onnistumisen ja hyvinvoinnin. Miten voit kehittää omaa ajatteluasi johtajana?
1. Strategia – Tiedätkö, mihin menette ja miten?
Mihin olemme menossa ja miten? Strateginen ajattelu ei ole pelkkää pitkän aikavälin suunnittelua, vaan jatkuvaa kykyä tarkastella organisaation asemaa suhteessa muuttuviin olosuhteisiin. Pystytkö tunnistamaan mahdollisuudet ja vaaran paikat? Nämä ovat valintoja, joita pohjimmiltaan tehdään strategisen johtamisen keinoin.
Herättävä kysymys: Tiedätkö todella, mihin olette matkalla – ja miten sinne päästään?
2. Suorituskyky – Onko tiimilläsi kyky kehittyä ja saavuttaa tuloksia?
Tulokset ratkaisevat, mutta tulosten takana on aina suorituskyky. Kuinka hyvin organisaatiosi pystyy saavuttamaan tavoitteensa ja kehittymään? Johtamisessa on jatkuvasti arvioitava organisaation suorituskykyä. Tämä ei tarkoita vain tavoitteiden saavuttamista, vaan myös kykyä oppia ja uudistua. Parasta tuloksen teossa ja onnistumisessa on se, että se ruokkii itseluottamusta ja luo kulttuurin, jossa jatkuva kehitys on mahdollista.
Herättävä kysymys: Onko organisaatiosi suorituskyky juuri nyt paras mahdollinen?
3. Kulttuuri – Rakennatko tervettä työyhteisöä?
Terve ja vahva organisaatiokulttuuri on menestyksen kivijalka. Miten rakennamme terveen työyhteisön? Johtamisessa on oltava tietoinen kulttuurista, jota rakennamme. Luommeko avoimuutta, luottamusta ja yhteistyötä? Vai olemmeko luomassa kulttuuria, jossa ihmiset vetäytyvät tai tuntevat olonsa epävarmaksi? Kulttuuria ei voi jättää sattuman varaan – se muotoutuu aktiivisella johtamisella.
Herättävä kysymys: Minkälaisen kulttuurin olette tietoisesti tai tiedostamatta luoneet? Tukeeko se Teidän strategiaanne ja suorituskykyänne?
4. Ihmiset – Mitä ihmiset ovat valmiita antamaan?
Mitä ihmiset ovat valmiita antamaan itsestään? Tämä kysymys on ytimessä, kun puhutaan hyvästä johtamisesta. Esihenkilön tehtävä on ymmärtää, mikä motivoi johdettavia ja miten luoda olosuhteet, joissa jokainen voi kukoistaa. Tämä ei ole pelkkää puhetta – se on konkreettista toimintaa, joka perustuu luottamukseen ja vuorovaikutukseen. Tämä ei voi toteutua, jos et ole kiinnostunut jokaisesta tiimisi jäsenestä ja heidän tarpeistaan. Aidosti.
Herättävä kysymys: Ymmärrätkö, mitä ihmiset tiimissäsi todella tarvitsevat ollakseen parhaimmillaan?
Johtaminen ei ole yksin suorittamista tai päätöksentekoa, vaan kokonaisvaltaista ajattelua, joka rakentaa pohjan menestymiselle.
Tärkein kysymys: Mihin Sinun tulisi tänään keskittyä ajattelussasi, jotta olette huomenna askeleen lähempänä tavoitteitanne?
Haluatko tulla näissä asioissa paremmaksi? Miten voit kehittyä strategian, suorituskyvyn, kulttuurin ja ihmisten johtamisessa?
Olen tehnyt Sinulle johtamisoppaan, jonka löydät tästä:
https://www.dreamleader.fi/blogi/johtamisopas-strategiasta-yksiloon-ja-yksilosta-strategiaan/
Haluatko keskustella kehittämistyöstä tarkemmin? Tarvitsetko tukea kehittymiseen?
Voit varata Sinulle sopivan keskusteluajan tästä:
Tutustu oppaaseen ja aloita matkasi johtamisen ja työyhteisön kehittämisen uuteen aikaan!
Tomi Kasurinen, 050 3615121, tomi.kasurinen@dreamleader.fi
Lue lisää aiheesta: Pystytkö ajattelemaan uudella tavalla johtamisesta?
Pystytkö ajattelemaan johtamisesta uudella tavalla? Uuden ajan organisaatio on kyvykäs organisaatio. Miten voit parantaa strategian, suorituskyvyn, kulttuurin ja ihmisten johtamisen kyvykkyyksiä?
DreamLeader Oy on modernin johtamisen ja työyhteisön kehittämisen asiantuntija, joka on keskittynyt uuden ajan työelämän muutoskyvykkäiden, tuottavien ja hyvinvoivien työyhteisöjen kehittämiseen. DreamLeaderin kehitystyön keskiössä on uuden ajan työelämän tietojen, taitojen, kyvykkyyksien ja voimavarojen kehittäminen. Yksilö-, työyhteisö- ja organisaatiotasolla.
Uudet kommentit